Evolutie van de goed werkende schoorsteen

Schoorsteenkanaal, Rookgas, Rookkanaal, Vogelrooster, Rotswol, Bovenverluchting

De periode dat de schoorsteen een onderdeel van de ruwbouw van een woning uitmaakte, is voltooid verleden tijd. Een polyvalent kanaal werkend op natuurlijke onderdruk omwille van zijn concept voldoet niet meer.

Het laatste decenium zit de rendementswedloop tussen de verschillende ketel- en haardfabrikanten in een stroomversnelling. Bijkomend wordt ook meer aan de veiligheid en comfort van de consument gewerkt. Een optimale energie benutting en een zo laag mogelijke NOx uitstoot (milieubewustwording) zorgt ervoor dat verwarmingstoestellen gaan pendelen (vaak in en uit werking treden) en daarboven ook een lagere rookgasafvoertemperatuur aan de bron hebben.

Verbrande gassen zijn warm en warme lucht stijgt. Afkoeling en wrijving zorgen voor trekvermindering. Een gemetste schoorsteen, opgetrokken uit bakstenen (voor de jaren '70) of later prefabbetonelementen (vanaf jaren '70) hebben een ruwe wand...
Ook heeft steen de fysische eigenschap traag op te warmen en lang de warmte te behouden. Uitstekend voor de eerste generatie warmtebronnen die letterlijk de warmte door de schoorsteen joegen.

Metaal daarentegen heeft de eigenschap zeer glad te zijn en zeer snel op temperatuur te zijn. Dit is wat de pendelende hoogrendementsketel nodig heeft. Voeg daarbij de isolatie om de schaarse temperatuur op peil te houden en de GEÏSOLEERDE INOX SCHOORSTEEN was geboren.

 
isotip condensor

Heden ten dage wordt de technologie ten top gedreven met de nieuwe generatie "CONDENSATIE-ketels". Rendement wordt zodanig opgevoerd dat rookgassen al condenseren als ze de ketel verlaten. Onze schoorsteen is een natte afvoerpijp geworden met een agressief condensaat. Weerom bewijst roestvrij staal ons dienst omwille van zijn corrosievastheid. Inox zonder isolatie (isoleren heeft geen zin meer, het condenseert al aan de keteluitgang), maar met siliconepakking zorgt voor een hermetisch afgesloten geheel, zodat muren van de woning geen vocht te verteren krijgen.

 
schoorsteen veiligheid

Ook de veiligheid wordt in het daglicht gezet door de gesloten verbrandingskamer, zodat zuurstof van buiten de woning wordt aangetrokken (geen risico's op Co-intoxicatie). Bij deze hoort dan ook een dubbel systeem enerzijds verbrandingslucht aanvoer en anderzijds ook rookgasafvoer.